Външно тунинговане

Външното тунинговане представлява установяване на различни спойлери и детайли със специални форми, с цел подобрение на аеродинамиката на автомобила, установяване на по-добри шини и дискове, аерография - възможност за много добри рисунки, както и различни етикети, с цел автомобилът да изглежда по-светъл и разпределен , както и тониране (потъмняване) на стъклата.

Външния тунинг – това е промяна на външния вид на автомобила (броня, спойлер, капак, допълнителни детайли за повишаване на аеродинамичността на автомобила, огледала, етикети и лепенки, рисунки и т.н.). На база на различни проучвания и анкети се оказва,че външния тунинг се явява най-популярното направление на тунинга.

Практически всеки автолюбител има желание да промени нещо във външния вид на своя автомобил и това е разбираемо, нали външният тунинг – това е първото, което се хвърля в очите и то покзва вашата индивидуалност.

Приятно е да наблюдава красив автомобил, но не всички стандартни (заводски, серийни) автомобили представляват интерес за наблюдение. Но именно за това съществува и автотунинга.

Предаването индивидуалност на автомобила може да се осъществи по различни начини, благодарение на това , че за осъществяване на вашите желания съществуват множество тунинг ателиета, в които от вашия стандартен автомобил може да се направи индивидуален, оригинален, красив автомобил.

Ако вие имате възможности и способности, със своите ръце може да преобразите външния вид на вашия „железен" кон. Съществуват в Интернет много статии, посветени на темата на външния тунинг, които могат да ви бъдат от полза.

Съдържание на външното тунинговане:

Аеродинамични форми

aerodinamichni_formiЗа подобряване на аеродинамичните характеристики на автомобила се използват аеродинамични детайли.

Търсещите изява автолюбители (често улични състезатели), за да предадат агресивен ( оригинален) вид на своя автомобил, използват външен туниг за тази цел.

Този не лош способ не само отделя автомобила от общата редица еднакви автомобили, но дава възможност и за самоизява чрез своя любимец.

А какво всъщност представлява аеродинамичността на автомобила? Оказва се, че при движение на автомобила със скорост 140-150 км/час и повече, след него като опашка се образува „турболентна зона" (безпорядъчно завихряне на въздушните маси).

aerodinamichni_formi_1Обтичането на автомобила по време на движение става по три страни - отгоре и по стените.

А долу (в областта на дъното, по протежението на целия автомобил) въздушните потоци протичат със завихряния, образувани при сблъскването им с настъпващите части на автомобила.

Създава се излишното налягане на въздуха под дъното и в частта. където е разположен мотора на автомобила.

Това налягане приповдига машината, намалява притискащата сила, което намалява степента на сцепление на колелата с пътя, в резултат на което рязко пада управляемостта на автомобила.

Аеродинамичният тунинг се прави от различни пластмаса, тъй като излишното тегло намалява също управляемостта на автомобила. Към техническите решения в това направление се отнасят:

 • спойлерите ;
 • антикрила ;
 • профилираните панели на дъното (често използвани при високоскоростните спортни автомобили);
 • профилираните предни и задни брони.

Професионалното (грамотно) установяване, в съвкупност с правилното използване, създава допълнителна притискаща сила за вашия автомобил дори и при значително скорост.

При неправилно установяване даже и най добите аеродинамични детайли могат не само да не намалят подемна сила, но претоварвайки едната и разтоварвайки друга ос, рязко намаляват управляемостта на автомобила и на доста ниски скорости.

Преден спойлер

Разполага се под предната броня (при конструкторите на автомобили и дизайнери на външния вид на автомобила , се развива тенденцията в направление за съвместяване на броните и спойлерите). Функцията на спойлера е „да се повдигне" въздуха, т.е да се направлява въздухът нагоре.

Понякога спойлерът се конструира така, че въздухът не просто се повдига нагоре, а се отправя във вентилационния отвор на спирачните дискове или радиатора. Този ефект (автомобилът намалява налягането, засмуквайки въздух във вентилационния отвор) авто състезателите наричат „прилягане към повърхността на пътя".

Автомобилът значително подобрява своето управление. Но има и значителен недостатък. Ако автомобилът даже незначително се подхвърли нагоре, възможно е загуба на управлението и други неочаквани неприятности. Авто състезателите наричат този негативен момент Ground effeсt (ефект на земята).

Антикрило

zadna_bronjaФункцията е противоположна на носещите плоскости на самолета. Но автомобилът не трябва да излети и затова автомобилът има притягаща сила.

Преобръщайки самолетното крило, се получава плоскост за притискане на автомобила към пътя, което значително и доста осезателно се отразява на управлението на автомобила, като значително го подобрява.

Съществуват антикрила, работещи малко по-различно. Предната страна на такова крило е насочена надолу към въздушния поток под определен ъгъл.

Притискащата сила значително се увеличава в сравнение с действието на обикновените антикрила, но пропорционално на това се увеличава риска от възникване на аварии от пълната загуба на управлението.

Това става възможно при претоварване на едната ос и значително разтоварване на другата (неправилно изчислен ъгъл на наклона на антикрилата към земята).

Спойлер на задния капак на багажника или на капака

Функцията му е да „разбива" въздушния поток, което помага да се избегне завихрянето на въздуха след автомобила и плавно затваряне на въздушния коридор. Намаляването на завихрянето на въздуха след автомобила води до снижаване на челното съпротивление.

Задна броня

Използва се като детайл, завършващ общата картина на борбата с образуването на подемната сила, действаща на автомобила. Има минимална част, като отделен елемент за увеличаването на аеродинамичните характеристики на автомобила.

Съществуват и множество второстепенни елементи по степен на влияние към общата аеродинамичност на автомобила, такива като:

 • отражатели (дефлектори) ;
 • приоткрит люк ;
 • отворен прозорец ;
 • форма на огледалото за задно виждане ;
 • допълнителни светлини на капака на автомобила, особено при джиповете

Тяхното влияние е много малко, но въпреки това се чувства.

Всъщност, подобряването на аеродинамичните свойства на автомобила при използването на аеродинамични детайли, започва да се усеща едва след вдигане на скоростта над 120 км/час, като още повече се забелязва при скорости 140 – 160 км/час.

От тук може да се направи извода, че функционалността на такъв тунинг се проявява само на скоростни шосета, а не на спокойните градски пътища.

Материали за външен тунинг

materiali_za_wanshen_tuningОсновните материали за външния тунинг са стъклопластика, карбон, въглепластика и полиуретан.

Стъклопластиката – това е екпоксидна смола, която преди полимеризация предава определена форма и армира стъкловлакната.

От стъклопластика могат да се направят практически всякакви детайли (било то тънка декоративна накладка или мощна броня) - това е достатъчно як и удобен материал.

Имало е случаи, когато автомобили с купета от стъклопластика са се сблъсквали с универсални автомобили (със стоманени купета) и последствията са били печални за последните.

Карбонът (на въглеродна основа) е по нов и прогресивен материал от стъклопластиката. Той се състои от преплетени въглеродни нишки закрепени с епоксидна смола.

Той е получил широко разпространение в много отрасли. Той е значително як и лек материал, но силно е уязвим от точкови удари. Също така карбонът силно избледнява на слънце.

Също много популярен материал за външния авто тунинг е полиуретана. Това е наистина материал на бъдещето. Той леко може да замени каучук и гуми от всякакви марки, а понякога и метал.

Неговите особености са якост, голяма трайност и издръжливост към всички капризи и изменения на температурата.

Автомобилни бои

awtomobilni_boiМного важен проблем при боядисването на автомобила се явява изборът на бои.

В съвременната автоиндустрия основно се използват уретанови бои, на основата на разтворител, макар че някои автолюбители използват също така акрилови бои на водно основа.

Но уретановите бои са по качествени, издръжливи във вода и по малко изгарят на слънце.

За автодизайна са необходими разнообразни видове бои – базови непрозрачни бои, грундови, седефени, бои-хамелеони, прозрачно ярки. Основните типове бои са - «Basecoat» и «Candy».

Първите – това са базови непрозрачни.С тях се нанася основния цвят. Боите «Candy» се използват за художествени работи.

По долу се разглеждат три основни вида бояджийски работи.

Три вида бояджийски работи:

 • едноетапна ( такова боядисване се извършва, когато е нужно автомобилът да се покрие с един твърд цвят и не се явява желание да се нанасят лакови покрития);
 • базова ( двуетапна) нанася се базовата боя и отгоре се разкрива лакът;
 • мултиетапен вид (три етапа) – след базовата боя - слой лак, смесен със седеф (пермамутром) или с какъвто и да е друг оттенък на цвета, се нанася преди завършващия слой лак. Недостатък на този метод е , че след такова боядисване, отстраняването на надрасквания и вдлъбнатини става много сложно.

Аерография и винил

aerografijaСъщо много популярен вид на външния тунинг на купетата – това е аерографията и виниловия тунинг.

На Запад модата на нанасяне на автомобилни рисунки се появила преди няколко десетилетия. Технологията на аерографията е достатъчно проста.

За създаването на рисунка се използва специално устройство, аерограф, в което под налягане боята се подава към специален накрайник с дюза и попада на боядисваната повърхност.

Благодарение на съвременните пръскачки и различните техники за нанасяне на боята, художникът може да създаде практически всякаква високо реалистична рисунка.

Всеки проект започва с разработката на скица (ескиз). Сега за това се използват компютри: снимката на автомобила се вмъква в специална програма и се наслагва рисунката, като се подбират цвета и мястото за разполагане. Много често на автомобила се нанасят изображения на животни, абстракции или мистика.

След завършване на композиционните работи. може да се пристъпи непосредствено към процеса на нанасяне на рисунката. За това, от боядисваната повърхност се снема гланца, обезмаслява се повърхнината, подготвят се необходимите дюзи, шаблони и цветова палитра.

В зависимост от сложността на рисунката, художникът прави необходимото количество сеанси (обработки), след което повърхността на рисунката се покрива с лак и с това целият процес може да се смята за завършен.

Освен способ на изразяване, аерографията се явява и отлично защитно средство. След нея автомобилът ще се отдели и ще стане добре запомнен. Едва ли крадци ще желаят да се свързват с етикетиран (белязан) автомобил. Разрешение от КАТ за подобни процедури не се изисква.

Ако основният цвят на автомобила заема повече от 50%, то е нужно само да се внесе поправка в паспорта на техническото средство. Единственото ограничение се явява сходството на рисунката на автомобила с транспортните специални служби.

В Русия такова удоволствие за собственика на автомобила започва от 3000 рубли. По нататък цената се увеличава, като се отчита сложността, качеството и майсторството на художника.

Виниловия тунинг представлява апликация от винил (винилова боя), която се залепва на автомобила. Както и в случаите с аерографията, на тази апликация може да бъде изобразено всичко, което бъде пожелано.

По такъв начин автомобилът става действително неотразим. При това виниловата лепенка се отличава с доста голяма дълготрайност и е по- непретенциозна. Производителите гарантират , че качественият винилов тунинг издържа средно 5-6 години.

Спойлер

spojlerСпойлерът се оказва много нужна част при външния тунинг.

Спойлерите помагат да се подобрят аеродинамичните характеристики на автомобила (по пътя на намаляване влиянието на съпротивителните сили на насрещния на автомобила вятър), неговата проходимост, удобство при пътуване и безопасност.

Спойлер на капака – «мухоубиец». Не дава на насекоми, прах и малки камъчета да попадат в автомобила при пътуване. Изискват добро закрепване (най-малко на 3-5 места);

 • Разширители на бронята (арките на колелата). Подобрява проходимостта и частично ходовите характеристики;
 • Спойлер на люка. Усилва проветряването на купето, подобрява аеродинамиката;
 • Спойлер на задната врата. Задното стъкло по-малко се замърсява, може да се постави на този спойлер допълнителен стоп сигнал;
 • Пластмасова предница. Установява се над старата. Придава на автомобила «ново лице»;
 • Защита на фаровете. Така наречените «очила». Може да се поставят очила в мрежата, под карбона, може да се поставят противо облачни. Има и напълно прозрачни очила – добра защита за фарове, особено ако те при вас не са от евтините;
 • Отражатели (дефлектори) на прозорците ("ветровици"). Ако водачът е твърд пушач, то при отворено ветрово стъкло в дъждовно време, се предотвратява попадането на влага вътре в автомобила.

Оптични и ксенонови лампи

Най-прогресивните за сега лампи – това са металохалогенните лампи (HID-Lamp), най-известни като ксенонови. Те дават много повече светлина, отколкото обикновените халогенни, като изискват три пъти по-малко енергия (намаляват натоварването на генератора) и при това техния спектър подхожда на спектъра на дневната светлина и това е значително по приятно за човешкото око.

Ксеноновата лампа – това е газоразрядна колба, вътре в която има инертен газ ксенон. В нея отсъства нита с нажежаемата жичка, електрическата дъга възниква между двата електрода, а именно в основните плюсове и минуси на ксеноновия фар.

Срокът на тяхната служба е много повече, отколкото при халогенните, стъклото на лампата не се нагрява (стъклото на някои халогенни може да се спука от прегряване). Така също, ксеноновите фарове по-малко се замърсяват.

Обаче те струват доста скъпо (самите лампа и блок). Ако една лампа изгори, то трябва да се сменят и двете. По същество, ксеноновите лампи са доста капризни, например крайно нежелателно е да се мига с дълги светлини, ако автомобилът има ксенон - това много вреди на лампите.

Обикновено тези лампи биват два вида – D2R или D2S, с мощност 25W. Те се запалват с пускови блокове Philips или Osram, като тяхната температура е примерно 4000-5000К.

Гуми и джанти

gumi_i_djantiКакто е известно, гумите и дисковете играят много важна роля за ходовите и скоростните характеристики на автомобила.

Гуми

Започваме с гумите. Главното в случая е да се изберат „обувки" за сезона и да се съблюдава пропорцията „цена – качество".

Добрата гума има малък спирачен път, добра управляемост при различните пътни покрития, не шуми, малко тежи.

Гумите биват камерни и безкамерни. Камерната гума (стандартна и по-разпространена) се състои от вътрешна и външна гума с вентил.

Безкамерните гуми имат цял въздухонепроницаем гумен слой. Те са по-леки, по-безопасни при пътуване и с по-лек ремонт, но изискват колела със специални ръбове и повишена точност на изработка.

Джанти

Главното, което се отнася за джантите, е якост и още веднъж якост. От голямо значение също е и малкото тегло на джантата.

И така , какви са джантите? По боя те се разделят на прахообразни и емайлови. Джантите с прахообразно покритие не са привлекателни по външен вид, но имат издръжливост към соли и механично въздействие.

Джантите с емайлово покритие са също прилични, но повече от прахообразните са склонни към корозия и разрушение.  По някога за по- голяма якост емайлът се защитава със специални лакове.

gumi_i_djanti_1По технология, джантите се разделят на ляти и ковани.

Трябва да се отбележи, че лятите джанти нямат голяма якост - при тях кристалната структура на джантите се получава ненасочена, а това влияе отрицателно на якостта и пластичността.

От друга страна, подобна технология допуска много варианти на дизайна и се отличава с не висока себестойност на изделието.

Кованите джанти са по твърди от лятите, тъй като тяхната структура се усилва от горещата щамповка.

Поради това и те са по-леки и по пластични. Широкото разпространение на кованите джанти се възпрепятства от високите им цени.

По конструкция джантите се разделят на монолитни и сборни. Трябва да се отбележи високата ремонто пригодност на сборните джанти.

По вид на покритието (да не се бърка с боядисването), джантите се разделят на емайлови, лакирани, смесени и галванични.

Първите се срещат много рядко. Такива колела се украсяват в бял или друг ярък цвят и са предназначени за тунинговани или изключителни автомобили.

Лакираните джанти са най-популярни. Обикновено лак се нанася на върху боята, но се срещат и колела от полиран алуминий с лак, нанесен за защита от корозия. При трети вид детайли, украсяването на фрагментите се съчетава с полирани елементи.

По размери и тип на закрепването (отвори). Различават се PCD, DIA и ET отвори:

 • PCD - означават диаметъра на окръжността, по който са нанесени отворите.
 • DIA - това е диаметъра на отвора под капака на главината – той също зависи от конструкцията на автомобила.
 • ET ( или подема) - разстоянието от равнината на поставяне на джантата до средата на ръба на профила. Влияят на ресурсите на лагерите на главината и ходовите качества на автомобила.

Хромови обшивки

hromowi_obwiwki

Хромираният пакет представлява сребриста, блестяща лента на автомобила.

Удачно подбрания хромиран пакет украсява и отделя вашия автомобил от останалите. Автомобилът изглежда шикозен и богат.

Хромираният пакет може да бъде оригинално производство и неоригинално, занаятчийски направено.

Този елемент на външния тунинг се изготвя изключително за конкретен модел автомобил.

Качеството на изготвеното изделие идеално подхожда на огъвките и релефа на купето, като инсталацията на оригиналния хромиран пакет не предизвиква трудности.

hromowi_obwiwki_1Вие просто снемате защитния филм, разположен на обратната страна и я поставяте към тялото на автомобила.

След няколко минути изделието може да се пусне, то вече здраво се е закрепило към стената на автомобила.

Установяването на хромирания пакет трябва да се извърши на чисто измит автомобил.

Отсъствието на мръсотии помага надеждно да се закрепи елемента на хромирания пакет.

Неоригиналния хромиран пакет често е произведен по-лошо и изисква щателен и внимателен подбор.

При липса на необходимия опит е по-добре да се предостави установяването на пакета на опитен професионалист.

Тонировка

Тонировката на стъклата на автомобила е било и остава един от най-популярните методи, които избират автомобилистите във всички страни на света, които са решили не само да отделят по външен вид своя автомобил, но и да обезпечат комфорт и безопасност на водача и неговите пасажери.

tonirowkaНапомняме, че тонировката на стъклата на автомобила се решава с помощта на няколко методи.

За много водачи, в рамките на тези методи стои на първо място подобряването на външния вид на автомобила, още повече, че не толкова отдавна тази метод беше приоритетен.

В осемдесетте–деветдесетте години на миналия век, еднослойното специално фолио просто са го залепвали към стъклото с помощта на тъмно лепило. Никакви допълнителни функции с цел подобряване на външния вид, това фолио не е имало.

Сега такава тониране на стъкла се отнася към отдавна преминалите технологии.

В днешно време, центровете за тониране на стъклата на автомобилите използват нови технологии, а използваните за тонировка фолия наброяват от 5 до 14 слоя и отлично решават поставените задачи. Лидер в производството на висококачествени фолия се явява компанията Llumar.

В дадения момент съществуват няколко вида фолио за тониране на автомобилни стъкла :

 1. Фолио, покрито с боя – най-простите и достъпни типове тонировъчни фолия. Такива фолия не могат да гарантират добра защита от слънчевите лъчи и големи отклонения в температурата.
 2. Метализираните фолия могат да гарантират добра степен на защита на вашия автомобил от високи температури, ултравиолетова и ярка светлина. Разнообразната цветова гама се достига благодарение на използването на различните метали и техните комбинации.
 3. Фолия с комбинирано покритие с боя и метал – способни да осигурят още голямо количество цветове и осигуряващи добра защита от ултравиолетовата светлина и отклоненията на температурата.

Тонировката на стъклата силно понижава нагряването на купето, смекчава режещата светлина от улицата, прави пътуването в автомобила комфортно. Фактически, тонировката на автомобила е най-добрия способ за защита на купето от слънцето.

Днес за тониране на автомобила са достъпни почти всички цветове, но към най-популярните традиционно се отнасят бронзовия, сивия, безцветния, опушения, сребристия. При това се използва плътно или наклонено заливане.

Както вече се спомена по–горе, тонираните автомобилни стъкла поглъщат слънчевата светлина, но освен това, те могат значително да намалят и светлината на фаровете на насрещните автомобили.

Автомобилните стъкла, покрити с добро фолио, могат да задържат от 95 до 99% от ултравиолетовото излъчване, намаляват също така прегарянето на обшивката на купето, панелите на приборите, защитават автомобилната акустика и аудио апаратурата.

Тонировката на стъклата на автомобила решава и проблема с топлината, в студено време загубата на топлина благодарение на тонизираните стъкла се намалява с 30 – 40 %.

Фолиото за тониране повишава якостта на автомобилните стъкла, прави ги по устойчиви срещу драскотини и други увреждания. Добрите фолия за тониране абсолютно не намаляват нивото за наблюдение и прозрачност на стъклото от купето, но при поглед от улицата в купето се виждат само размити силуети на хора.

В заключение, свързано със фолиото за тониране, трябва да се отбележи, че с развитието на технологията за тониране на автомобилите и използването на фолио с все нови и нови потребителски характеристики, основната функция - подобряване на външния вид на автомобила с помощта на тонировка, не е загубила своето значение.

Художествената тонировка подчертава индивидуалността на автомобила, отделя го от сивата маса на серийните автомобили, прави автомобила оригинален.

Трябва също да се отбележи, че нито един авто разбойник на иска да посегне на автомобил, който не прилича на никакъв друг такъв.