Техническо тунинговане

Технически тунинг – това е изменение на техническото обзавеждане на автомобила. Това включва изменение на характеристиките на двигателя, окачването, трансмисията, спирачките и т.н.

Приложимост и смисъл

Техническия тунинг е подходящ за тези, които обичат скоростта и карането. За хората, които участват с автомобила си в спортни състезания (като дрифт, драг рейсинг), за тези, които обичат да се надбягват нощем из града и не само.

Ако автомобила ще се "доизпипва" по пълна програма, тогава си струва да се започне с техническо тунинговане. Да пригодиш автомобила към своята личност, да се чувстваш уверено на пътя и ако трябва да покажете, че имате автомобил, който може да конкурира със състезателни автомобили от по-висок клас.

По-долу можете да прочетете полезни статии относно техническия тунинг и да помислите за сериозна преработка.

Раздели на техническия тунинг:

Чип Тунинг

chip_tuningЧип-тунинг - това е оптимизация на програмата за управление на двигателя с цел повишаване на неговата мощност.

Двигателите на повечето съвременни автомобили са оборудвани с електронни блокове за управление (ECU-Engine Control Unit), в които има чип -микросхема памет.

Това означава, че работата на двигателя се управлява от електроника, с помощта на записана в нея програма.

Тя формира управляващи сигнали за устройствата на системата за подаване на топливото, запалването и турбо нагнетяването.

Тоест, най-главните характеристики и показатели на двигателя може да бъдат изменяни с помощта на модификации на програмата за управление на двигателя. Първоначалната заводска програма за работата на двигателя се заменя с тунингована.

Необходимо е да се отбележи, че за двигател, който е тунингован, отпада от гаранцията на завода-производител. Основните характеристики, които може да бъдат подобрени - това са мощността, въртящия момент и "пъргавината".

Във всеки двигател има микропроцесор. Програмата за неговата работа включва непосредствено програма за обработка на данни (ПО) и едно-дву-тримерни калибровки (таблици с данни). Калибровките са различни за различните режими на работа на двигателя (запуск, икономичен, мощностен, ХХ, преходен) и се превключват в зависимост от режима.

Почти във всички тунингови версии са модернизирани режимите на палене на студено, хода, максимално разрешените обороти на двигателя и скоростта на автомобила, изменени са ъгъла на изпреварване на запалването, времето на впръскване, заменя се или се изключва системата, регулираща нивото на токсичност на изхвърлените газове. Нарастването на мощността на двигателя може да съставлява 5-10 процента, с изключение на двигателите с нагнетяване, при които мощността може да се увеличи до 20% или даже повече.

Преимущества на чип тунинга

 • високи тягово-скоростни характеристики
 • облекчено каране на кола в града
 • по-големи възможности за ускоряване при изпреварване на трасета с интензивно движение
 • много по-бързо и евтино, по сравнение с едно форсиране на двигателя
 • облекчено движение при пълно натоварване на автомобила

В полза на чип-тунинга говори и факта, че при тунингования автомобил рязко се повишават еластичността на мотора и въртящия момент. Тоест, при рязко натискане на педала на газта, двигателят ще поеме на по-низки обороти - вие получавате по-голяма интензивност на ускоряването. За тунинга двигателя не са подходящи моно-инжекторните двигатели, а също някои двигатели със система за впръскване KE-Jetronic.

Как се прави чип-тунинг

Като начало е необходимо да бъде направена диагностика на всички системи на двигателя, за да не повлияят някои неизправности върху крайния резултат. Също така е необходимо да се разбере, възможно ли е на вашия двигател да бъдат изменени параметрите на електронните блокове за управление. Ако всичко е наред, тогава - напред. От автомобила се снема ECU и от него се разкодира програмното осигуряване.

Интересуват ни таблиците на параметрите. Нужно е да бъдат изменени техните стойности по такъв начин, че да се получат по-големи стойности, отколкото в стандартната програма. За модифициране на програмите е нужно да се работи с таблица за ъглите на изпреварване на запалването, времетраене на впръскването и ограничение за налягането на нагнетяване.

Въобще, програмата за управление на съвременния автомобил има до 100 таблици, и само 10-20 от тях могат да се изменят за увеличение на мощността и тягата. За автомобилите от всяка марка и модел, тези таблици са индивидуални и ако ги пренесете на друга ECU, вас ви чака пълно разочарование - двигателят няма да запали.

Стойността на един качествен тунинг на двигателя се колебае в рамките от 300 до 600 долара.

Тунинг на трансмисията

tuning_na_transmisijataТунинг на трансмисията - това е един от най-важните видове тунинг на автомобила, тъй като трансмисията е предназначена за предаване на въртящия момент от двигателя към водещия мост и затова тя е механизма реализация на динамичните качества на мотора.

Основна роля в трансмисията играе скоростната кутия.

Ако нейните предавателни числа са грамотно подбрани, то вашата кола може да бъде бърза даже с относително слаб двигател.

Предавките се подбират в зависимост от мощността на мотора, размерите на колелата и въртящия момент на автомобила.

tuning_na_transmisijata_2Пристъпвайки към тунинговане на трансмисията е необходимо да се познават някои особености на този вид тунинг.

Основен параметър на трансмисията е проходният момент. Трябва да се следи неговата величина да бъде равна на въртящия момент или малко по-голяма от него.

В противен случай, ако въртящият момент е по-голям от проходния момент повече от един и половина пъти, то вие рискувате да "разкъсате" КПП (скоростната кутия).

Основното, което може да се модернизира - това е да се промени предавателния коефициент на главната двойка на по-висок - усилва се динамиката.

tuning_na_transmisijata_1За сметка на това намалява максималната скорост на колата, което не е толкова важно за обикновените градски коли.

Също така може да се усъвършенстват зъбните колела на предавките, за да стане по-бързо ускоряването.

За любителите на екстремното шофиране, най-подходяща е замяната на стандартната КПП с "кулачкова" или дискови - диференциали с повишено триене.

С тяхна помощ, въртящият момент ще бъде най-ефективно разпределен по колелата и вие ще можете да влезете в завой и да го направите с голяма скорост.

tuning_na_transmisijata_3Също немаловажен аспект за добрата управляемост на автомобила, са грамотно подбраните спирачки.

Колкото по-голяма е тяхната мощност, толкова по-късно ще може да отнемете газта при преминаване на завоя.

Като следствие, ще получите голяма средна скорост по дистанцията, което не е излишно при шофиране по трасе или аутобан.

При тунинга на трансмисията на своя автомобил, не бива да пропускате такъв важен атрибут, като сцеплението (съединителя).

Защото сцеплението е свързващото звено във веригата между двигателя и КПП.

Съществуват няколко вида тунинг на сцеплението:

 1. Монтиране на олекотен маховик - тази операция дава не по-слаб ефект при рязко ускоряване, но понякога оборотите на празен ход стават след това неустойчиви.
 2. Керамичен съединител - сцеплението с двигателя е почти без пробуксуване.

А ако бъдат монтирани и двете неща заедно, то вие задълго ще се избавите от проблемите със сцеплението.

Тунинг на окачването

tuning_na_okachwanetoАко искате да увеличите скоростта на вашия автомобил, то освен модернизация на двигателя, е необходимо също да се погрижите за тунинг на окачването.

Главната му задача е осигуряване на добър контакт на колелата с пътя, при всякакви климатични и пътни условия.

Но тук не всичко е така просто, както изглежда.

Защото, за развиване на голяма скорост по равен път и при това с предпазване на колата от колебания, най-подходящо е твърдото окачване.

А за дупките и неравностите, които са характерни за нашите родни простори, нас ще ни потрябва по-меко окачване, за да се пътува възможно плавно и без подскоци на всяка бабунка.

Как може да решим тази дилема? Преди всичко, е необходимо да заменим стандартните амортисьори с такива за спортни коли. Тяхната особеност е в това, че спортното окачване се състои от две пружини - една мека долна и друга, по-твърда, горна. При това, тези амортисьори са напълнени с газ и работят по-стабилно при продължителни натоварвания.

Възможна е също замяна на гумено-металните шарнири със сферично-стоманени. Такъв подход ще повиши в голяма степен управляемостта на вашия автомобил.

tuning_na_okachwaneto_1Що се отнася до колелата, то тук пак ще се наложи да избираме - между спортните и по-евтините отляти от алуминий.

Още един не лош начин за тунинговане на окачването - отнася се до «развал-схождение», тоест до ъглите за установка на колата.

Това е много важен аспект, тъй като правилно установените ъгли, позволяват при завой да се поддържа сцепление на външното колело с пътя по цялата ширина на протектора. А колкото е по-добър контактът, толкова по-бързо ще минете завоя.

Ъгълът на сходимост влияе много на управляемостта на автомобила. Грешките в неговата настройка могат да доведат до това, че автомобилът да стане трудно управляем, както на прав път, така и на завоите. Ъгълът на "развала?" зависи от вида на пътното покритие, от типа на гумите, от нивото на налягане в колелата.

Също за важно се счита, така наречения вертикален «кастор и проекцията на оста на кормилния механизъм върху надлъжната плоскост на автомобила.

Може също да бъде увеличена устойчивостта на колата с помощта на разширяване на коловоза чрез установка на приставки.

Собствено казано, в тунинга на окачването няма нищо сложно, и на пръв поглед това е най-простия вид технически тунинг от всичко, което може да бъде модернизирано в автомобила. Но не забравяйте, че от качеството и грамотността на работата по ъпгрейда зависи не само скоростта на вашия автомобил, но и вашата лична безопасност и безопасността на близките ви хора!!!

Азотен oкис, NOS, N2O

azoten_zakisАзотния oкис, или тъй наречения NOS (Nitrous Oxide System inc) е един от видовете тунинг на автодвигателя.

Може да кажем, че това е доста екзотичен вид тунинг.

Омайващият NOS или азотен окис привлича всеки любител на скоростите и мощностите.

И всеки истински състезател мечтае, в неговия автомобил да има такъв тунинг елемент като NOS.

В наше време, системата с азотен окис става все по-достъпна.

Ситуация:

Имате нов, достатъчно мощен автомобил, с който вие правите конкуренция на много коли, често се състезавате на улицата и ставате лидер, но в един прекрасен момент, някакъв «другар» с кола в заводско изпълнение профучава край вас със скорост 150 км и се скрива зад хоризонта, не ви дава шанс да го изпреварите или да се посъстезавате?!

azoten_zakis_1Тогава си струва да помислите за монтиране на система с азотен закис, че за такива случаи да имате достатъчен запас от мощност.

Какво дава на автомобила азотния закис и за какво е нужен

При използването на азотен окис, автомобилът повишава мощността си и неговата скорост се увеличава.

Принципът на работа – азотният окис се впръсква под налягане в горивната камера с помощта на дюза.

Така се увеличава количеството гориво, постъпващо в цилиндрите.

Съществуват два типа системи за азотен окис – «мокра» и «суха».

 • «Мократа» система – азотен окис се подава заедно с горивото в цилиндрите през дюза за азотен окис.
  Минусът на такава система – необходим е постоянен контрол на налягането в бутилката.
 • «Сухата» система - горивото се впръсква през стандартни дюзи, за азотнния окис през специално отделна дюза.
  Минус на системата – добавената мощност е ограничена.

Зареждане на бутилката

azoten_zakis_2Това е един от проблемните моменти, заради които авто любителите се колебаят да монтират на автомобила си азотен закис.

Работата е в това, че в Русия азотния окис се произвежда в медицински бутилки (използва се при анестезия) по 6.5 кг с налягане от 45-50 атмосфери.

Тяхната цена не е висока, но съществуват проблеми с доставянето, тъй като те се причисляват към разряда на наркотиците.

Ако все пак успеете да си доставите такава бутилка, ще трябва да извършите определени манипулации (да се стругова бронзова гайка (с резба като на «руската» бутилка), за да се монтира към предварително доставения от вас комплект за азотен окис.

Обезателно проверявайте налягането в бутилките, тъй като то може да е ниско и тогава няма да има никаква полза. Разположението на бутилката в автомобила трябва да е с крана надолу, а неговото нагряване да е до 30-35 градуса – това ще повлияе положително на работата на бутилката.

Още един метод за зареждане на бутилката – това е зареждане на фирмената бутилка, включена в комплекта на вашата авто система за азотен окис. Фирмени бутилки могат да се намерят в специалните станции за зареждане. Или пък може да се използват компресори за зареждане на пожарогасители или на медицински газови бутилки.

Автомобилни Турбини. Турбокомпресори

Какво е турбина и за какво е нужна?

Основната задача на турбината е повишаване на мощността на двигателя на автомобила. С помощта на турбината може значително да се повиши мощността на автомобила.

Повишение на мощността на автомобила е възможно с помощта на: чип тунинг на двигателя, разширяване диаметъра на цилиндрите, използване на филтри с нулево съпротивление, полиране на входно/изходните канали, монтиране на система за азотен окис (NOS). При използване на тези технически изменения се цели да се повиши мощността на колата.

Съществено повишение на мощността на автомобила е възможно при използване на турбина.

Да разгледаме по-подробно този вид технически тунинг.

Принцип на работа на турбината.

Принципа на работа на турбокомпресора е прост: през изпускателния колектор отработените газове попадат в корпуса на турбината, в който е монтирано турбинното колело от което се задвижва. На една ос с турбинното колело е установено компресорно колело, което от своя страна сгъстява въздуха и го подава във входящия колектор на двигателя. От всичко това следва, че оборотите на турбината са много високи и пряко зависят от мощността на двигателя - скоростта на въртене на турбината достига 150.000 об./мин и повече.

awtomobilni_turbiniПри използване на турбина, в двигателя постъпва въздух под високо налягане, което позволява да бъде увеличена мощността на автомобила, съотнесена към обема на двигателя и количеството гориво.

Най-ефективни са турбокомпресорите с високо налягане.

Отличието в тяхната конструкция (по сравнение с обикновените турбини) е в това, че турбините с повишено налягане имат клапан, който отстранява свръх налягането при високи обороти.

Също така, голяма част от турбокомпресори са снабдени с интеркулер.

Основната задача на интеркулера е охлаждането на въздуха. Тъй като турбината работи на високи обороти, въздухът в нея се нагрява, а това понижава съдържанието на кислорода и плътността на въздуха. Интеркулерът се справя с този проблем.

Проблем на турбините винаги е било забавянето на реакцията (инерцията), но сега този недостатък е практически отстранен. С появяването на две паралелно разположени турбини, едната от които е предназначена за работа на високи обороти, другата на низки, инерцията на турбината е била значително намалена. Така също се появиха турбини, в които стана възможно да се изменя наклона на ротора, което също позволява да се преодолеят проблемите, свързани със забавянето на реакцията. Още повече е намалена инерцията в турбокомпресорите с керамични лопатки на ротора, заради намаленото тегло в сравнение със стандартните аналози.

За да може турбината на вашия автомобил да работи по-дълго, трябва да се съблюдават такива правила:

 1. Своевременно проверявайте въздушните и маслените филтри.
 2. При пускане на двигателя, се препоръчва той да поработи в течение на няколко минути на празни обороти при минимален натиск върху педала на газта.
 3. Използвайте двигателя и оборудването в такъв режим, че да не съкращавате срока на служба на турбокомпресора!

Турбината е неотделима част за множество двигатели, и сегашните ценители на мощността (особено тези, които обичат скоростното каране) разбират, че без турбина няма накъде.

Удачен тунинг! Направи го за своя автомобил!

Замяна на серийната ауспухова система с правоточна

auspuhowa_sistemaХарактеристиките на двигателя след замяна на ауспуховата система могат да зависят от няколко фактора.

Най-важна роля играе конструкцията на заводската и новата система.

Първо, в старата заводска система може да има няколко катализатора, при махането им може да се получи допълнителен ръст на мощността на силовия агрегат.

Второ, при монтиране на новата тунингована ауспухова система трябва да се отчете това, че тя трябва да бъде идеално обмислена и изчислена, иначе замяната на заводския комплект може да не доведе до повишаване на мощността на автомобила, а дори да има загуба на производителност.

auspuhowa_sistema_1Действително чувствителен ефект може да се получи при замяна на цялата система, включително на изпускателния колектор («паяка»), а също при разширяване на диаметъра на съединителните тръби до 60 мм.

Анализирайки измерените на динамометрически стенд данни за мощността след замяна на системата, може да се установи, че ръстът на мощността най-често представлява 3-10%.

Най-голям ръст може да се получи на нагнетателните двигатели с голям обем, а малко забележим ефект - на атмосферните низко форсирани агрегати.

От това следва, че монтирането на «правоток» (особено без замяна на «паяка») на масовите автомобили с малолитражни мотори, има смисъл само на «звуков» тунинг.