Често задавани въпроси


През какъв интервал от време или при какъв пробег е необходимо да се извърши смяна на маслото?


Пробегът при който е необходимо да се извърши смяна на маслото зависи до голяма степен от неговия вид. Минералните масла се сменят при най-малък пробег, обикновенно на 10000 км. Полусинтетичните се сменят при 10000 – 12000 км. Синтетичните масла позволяват достигането на най-голям пробег преди да се наложи смяна - 15000 км. При автомобилите изминаващи по-малко километри е необходимо маслото да се сменя един път годишно.


Трябва ли да се сменя маслото ако автомобила не изминава определения пробег за смяна през годината?


Независимо от това, че през годината не е достигнат пробега изискващ смяна на маслото то трябва да се смени, тъй като постепенно си губи смазочните свойства и не предпазва ефективно частите на двигателя от износване. В този случай триенето между движещите се части на двигателя се повишава, което е причина за интензивното им износване. Затова смяната на масло трябва да се извършва един път в годината при пробег под зададения или повече пъти при голям пробег.


Как да намалим износването на гумите, за да ги използваме максимално дълго?


Небалансираните гуми са основния фактор водещ до бързото им износване. Също така това може да повреди и части от окачването и кормилната уредба. Нерегулираната предница е друг фактор водещ до ускорено и неравномерно износване на гумите. Ниското или високо налягане в автомобилните гуми, освен че оказва неблагоприятно влияние върху стабилността на автомобила при шофиране и повишава разхода на гориво, също така може да бъде и поредната причина за неравномерното износване на автомобилните гуми. Ниското налягане в гумите може да доведе до повишено износване на крайните части на грайферите и обратно високото налягане може да предизвика бързото износване на средната част на грайферите.